maiGeta
:[maiGeta's Tabs]: FMZ TowerOfHanoi Quran Explorer PrayerTimes Dunia Akhir Zaman Mobile Azan

{} alif lam lam ha

8:06 AM

*entry ini hnya utk org2 yg bernafsu utk mmbca sja..akn ketapian, jgn bca dgn nafsu,bcalah dgn bismillah,moga2 mmpu meningkat iman sayugia mnjadi tranquiliti kpd pancaindera.


Isu ini mngkin dah basi.
Isu ini mngkin dh dikambus.
basi terkambus mnjadi sebuah sejarah.
ak rsa terpanggil utk melontarkan buah2 bicara berkenaan hal yg mggeletek jiwa2 msyarakat malaysia ini umumnya,buat muslim terutamanya.
Selepas sesi usrah yg lalu,ak terus terpinga2,mncari2 mngapa isu Kalimah Allah ini dibangkitkn di mahkamah minda msyarakat melayu. Apa2 pon, mari kta berlapang dada dlu,sebelum berderap ke lgkahan2 seterusnya.

Ak tidak berpihak terhadap mna2 pndapat,cuma ingin berpegang dan mncari hakikat kebenaran.
Konklusi dr usrah yg lalu mmperkatakan bhwa,xperlu la kta nk kecoh2 hal nih..isu sensetip,xperlu nk usik2. Xperlu nk menggeletek sarang tebuan jika tebuan itu tidak mngganggu. hidoplah ngn aman damai, tebuan juga nk cari mkn, nnt bley jgak senangkn ngn menyediakn madu2 yg enak utk dikongsi bersama.

Mmg benar,buat phk yg mngatakn kalimah Allah ini diguna oleh musyrikin2 quraisy dan generally used by most of all arabians di nun benua asia tengah. Ia tidak mnjadi kesalahan pon,
nk gna,gna jela..
mmg diakui,dlm Quran sndri apabila ditnya kepadamu whai Muhammad oleh musyrikin2 quraisy ttg siapa yg mnciptakan langit dan bumi nescaya dorg akn ckp, semestinya Allah. Bahkan selalu jer dorg ni bersumpah mnggunakn nama Allah. ok,ak rsa xperlu detail2 cter psai perjanjian2 aqabah pa sume,myb sume dh well known kot.

Yg ingin kusentuh is, mngapa isu ini perlu dicermati dan dihormati.
kta review kembali tali permulaan isu ini dgn nada yg sederhana sbgai seorg yg berfikrah waras.
Alsebenarnya,isu ini mula diperkatakn rentetan permulaan sebuah kisah dr penerbitan sebuah risalah dr sebuah gereja. "Allah itu Kasih" mnjadi title kpd sebuah cerita dlm risalah itu.
Ia mnceritakan ttg seorg gadis yg hanyut dlm lmbah maksiat, telah terlanjur berzina dgn insan yg bernama lelaki. dipendekkn cerita, dia ingin kembali ke pangkal jln, lalu mncari jln keluar bgaimana ingin padanya utk kembali mncari sinar cahaya kebenaran dan zat yg hakiki.
Terbaca dia akn risalah itu,lalu sperti suatu mcm cahaya hadir memimpin jln hidupnya kmbali.
"Allah itu kasih",maha pengampun,dan mngasihi hamba2nya. Dibanding2 akn dia akn Allah yg diimani dlm Islam, dan Allah yg tertulis dlm risalah itu.

Berbedakah antara keduanya??? d cni yg mnjadi isunya. kalaulah diikut akn Allah yg diimani oleh muslim sejagat, agk sukar bgnya utk melangsungkan hidup sbgai seorg bekas pnzina,kerna dlm islam itu sndri berzina itu merupakn antara dosa2 besar, tmbhan pula pada hematnya dlm islam itu sndri ada pelbagai mcm restrictions pada umatnya.. berbeda dgn agama yg satu lg,agak longgar, walaupon kedua2 agama itu adalah agama thamawi, namun sudah mnjadi fitrah manusia, yg mudah itu yg lebih digemari. Sedangkn dlm islam, restrictions yg dianggap sbgai obstacle dlm kelangsungan hidop itu sbnrnya manual guide kpd umatnya utk hidop dlm rahmat Allah, dan hakikatny, itulah tatacara hidup yg sebenar, kerna Dia pncipta kta, sudah brg pasti Dia tahu bgaimana mahu memaksimakn hidup kta dgn jln yg terbaek dgn menurunkn 'manual guide' (alQuran) dan TA (teacher assistant - Muhammad) yg membimbing umt islam yg mnjadi rahmat kpda sekalian alam.
*mngapa tiada lg rahmat kpda sekalian alam currently??
jwpnnya kerna kta umumnya tidak lg sepenuhnya beriman ngn alQuran n asSunnah.*




Lantas,tidak lg mustahil akn mncul dan bercambah gereja spt yg terpapar dlm figure berikut mekar di msia sedikit msa lg. Buat para insan yg well known about religion,mgkin dpt mmbezakn ttg Islam dan perbezaan agama2 laen. tp apa kata kita jika perkara ini terus merungsing di benak pemikiran spt si gadis yg mlg tuh?? xka konpius nnt.??

Tertarik ngn prbincangan usrah yg lps,satu pendekatan yg mudah, tp itulah realiti.
sbgai seorg manusia yg sememangnya manusia, perlukah kta menyediakn pelbagai mcm signboard dlm kehidupan kta?? sbgai contoh, rumah tmpat kta berteduh. Jln yg kosong di depan rumah kta,perlukah diletak papan tanda sebesar2 alam mngatakn 'no parking here'. mgkin papan tanda itu dipacak di tepi psu bunga,bgaimana plak kalu dtg si dungu mngatakan, "owh,dy pacak dkt pasu bunga,mksudnya xle parking di situ sja,kt depan ni sket bley kut.."
aiyaa,jgn la smpai kta jd mcm tuh yer...street-smart sgt..
atau contohnya lg,sebagai tetamu kta perlulah ada common sense dlm diri sndri;
msuk kerumah org,xperlulah di noticekn dgn pelbagai mcm restrictions,xle wat yg itu dan yg ini.
jika hidop ini dipenuhi dgn pelbagai signboard,xcantek la dunia.
inikan smpe ke bilik anak dara org pon mau diexplorenya..apa kono ni jang??
pendek kata,kalu nk gna kalimah Allah itu pon, pndai2lah gna. bley itu mmg buley,tp jgn melampaui batas, smpe mmpu mngelirukn segelintir pihak nnt.

tp kn,ak terpinga2 gak,mngapa d msia sja yg nk ditukarkn God kpd Allah??
mngapa tidak nasrani2 di tmpat laen??
ak di cni sekalipon xpnh lg dpt risalah atau kuliah onli9
dr paderi2 yg bersepah kt cni yg tertarek utk mnggunakn kalimah Allah,
mngapa hnya di msia?
adakah ia suatu propaganda atau saja nk tgk reaksi manusia??
dan kalimah Allah itu,bkn dlm bhsa melayu,ttp dlm arabic,
so it doesn't make sense wat org2 yg mmpertikaikn
kalimah Allah itu utk org melayu sja n watsoever,
Islam tidak mngira bngsa mahupon warna kulit,
biarlah keringting sekalipon bulu idong anda,jika anda beriman ngn Allah,
maka muslimlah anda..

Sebelum ak menyimpulkn kata, suka utk ak berkongsi pndgn dr Dato' Haron Din,
dlm syara' ini ada sebuah pendekatan atau method yg dipanggil 'sadduz zaroo-i3'.. -menyekat jln2 keburukan atau marabahaya- bermaksud jika ada possibilities kepada keburukn, ia perlu disekat dr awal,kata mudahnya, prevent is better than cure.
Jika diextendkn pemikiran,bgaimana plak nnt nasib yg bkal berlaku???
-jika kini dimnta budi bicara utk mnggunakn kalimah Allah,mcmna plak nnt jika gereja2 dihiasi ngn khat dan kalimah Allah. Cantekkah?? xkeliru kah manusia nnt..?? bkn setakat manusia, cicak2 dan binatang2 laen pon hairan nnt..
-ada plak kebarangkalian nnt,kalimah Allah di atas, palang salib di bawah
-mngkin plak kalimah Allah di dlm gereja,dhadapan, patung Jesus yg disalib dibwh kalimah itu.
-lebih teruk nnt, ada plak insan2 yg memakai rantai salib yg bertuliskn kalimah Allah,dgn pelbgai modification lg..
-lantas,pelbagai mcm lg kebarangkalian2 yg tidak terlintas di fikiran kta wat msa ini.

akhir kalam, hidupla kta dlm aman dan harmoni.
slogan 1 malaysia itu diomong2,mngapa sbgai rkyat msia tiada rsa sensetiviti dlm hal2 spt ini.
xperlu la nk merisikokn diri dgn pelbagai mcm persoalan yg mampu berakhir dgn kerengat tinta badan berwarna merah. Jgn,itu bkn cara kta,jgn mnzalimi phk laen. Kta berbudi org berbahasa, dh kta sama2 mmberi jgn la bg org laen plak terasa...
.







Read On 5 komentalis

{} purnama salju

4:54 AM
Owh purnama salju,

rmai sudah yg sebermula sebok mncari2 ank tunas pokok kehidupan masing2..
ak kerling ke situ,kerling ke sini,
nmpak sudah antara kalangan mereka berjubah mati,
berhijab kalbu mencari identiti,
cemburu pada mereka yg subur hatinya,
ketawa pada mereka yg meniup2 anak tunas itu,

Sang pujangga katakan padaku,
ak ini sudah jatuh ke dlm telaga,
terlalu dlm,
terlalu kelam,
tiada lg rsa malu pda kalian kerna slhnya ak memilih jln itu,
tp yg terbit dr diri yg kelam tika ini hnyalah rsa bersalah dan malu pada diri sndirik,
cuba mengawal namun ak tidak mmpu,
cuba utkku bertahan namun ak yakin tiada daya bgku lg..
rimbunan pokok di sebelah telaga itu terlindung di sebalik kegelapan telaga yg kusinggah.
tali si penarik balak yg aku jinjing selama ini kulempar ke pohon cemara itu,
ak cuba bergayut,memahut lalu pnjat ke dunia luar,
namun ia xsnggup dan gugup.
pohon cemara itu berkata padaku dahannya belum cukup kuat utkku bergayut,
apatah lg utk memahut..
owh sudah,apakah ak ini dungu seperti luncai yg berlagu bersama labu??
ataupon spt Jenin yg begayut memahut di pohon nan satu??





sekelam2 hidupku,ak korek telaga buruk itu,
dikorek ia mnjadi slh sebuah wadi di tgh2 kegersangan sahara.
dari air yg kering,ak dahagakan diriku semata2 utk mnyuburknmu,
mengukuhkn pasakmu,
menguatkn dahanmu,
agar tetap kau berdiri bla ak tarek dahanmu,
jgn kau tunas....
kau bkn lg tunas,
kau bkn lg benih,
kau kini pohon berdiameter 3 pemeluk.
mngapa ak tidak bertangga atau memanjat ke ats?
~kerna ak tidak mampu...
ya Allah,bantulah daku..

adakah sengaja bg pohon itu melihat ak didlm lembah telaga kehinaan?
owh kelam,
angin salju nyanyikn lagu padaku,
tidak ckup batang mungkin pohon itu,
ak berundur,
terduduk,
tersungkur,
tidak snggup utkku minum air perahan bumi yg kugali itu,
kerna ak gali bkn utkku,
bkn hakku..
bkn aku..
lantaran,
ak lemas dlm air telaga itu...


.

Read On 3 komentalis

{} delete

6:32 AM

ak rsa blog nih dh mcm sampah dh...
ngarut,den merapu.
xmcm dlu dh..
ak rsa,tiada lg identiti tersendiri..

ok,let's role the new one.
start the new chapter,
find the new publisher.
ak xmau delete.

Read On 2 komentalis

.

7:55 AM

Setiap air mata yg gugur itu punyai realiti masing2,
bkn basahan itu yg mahu kutatapi, bkn jua titisan2 embun yg mmbasahi gebu pipimu itu yg kucari, namun ak tertunggu2 realiti yg terselit antara celah2 curahan tempayan air mata kasihmu itu....


.
Read On 0 komentalis

{} language-peri

4:10 PM

Ops...

mngkin terlalu jujur pngakuan ak kali nih..
kalu smpn sorg2 pon xdak gna ak rsa..

~buat jht berpada2 buat jht jgn sekali,tp berkali2..

kalu kta dh berbaek2 ngn org,tp org cm wat xlyn,
or kununnya diri kta itu sndri plg benar dlm segala kebenaran,
watpa kta nk tehegeh2 lg kn..???

mula2,kta ikut lu flow org,
kalu dh over flow rate,
kta undur diri jela..
org ckp cna, duduk sama tnggi, bediri sma rendah..
xnk ckpkn xnk, xyh nk letak2 hijab yg transparent menghalangi division kornea mata insan2 yg memandang.
klu dh nma pon trnsparent, berbogel di sebelah pon ttp akn nmpak bogel. ia trnsparent, bkn legap.

akhir kalam, buang yg keroh amek yg jernih,
kalu yg keroh dh penat2 buang jauh2,
xyhla dok kocak2 lg keledak kt bwh...

.




Read On 2 komentalis
/* FB COMMMENT KT CNI...STILL XTAU APPEAR KTNA */ /* FB COMMMENT KT CNI...STILL XTAU APPEAR KTNA */

[:] jerit jerut [:]

.



{:: man Ana ::}

My photo
-[maiGeta Al-Quleimi]-, {QodahunDarulPeace}
air perahan yg mnjadi neraca justifikasi Allah adalah sebuah keikhlasan.. bkn yg laen, bkn yg laen megat...

{-:: KeySasianz ::-}

{-:: merpati futeh ::-}

Flowers in my mind