maiGeta
:[maiGeta's Tabs]: FMZ TowerOfHanoi Quran Explorer PrayerTimes Dunia Akhir Zaman Mobile Azan

Am i?

1:32 PM


Kalaulah perlian itu suatu tindakan yg sgt istimewa,
sudah lama ak guna pakai utk kebanyakan hal yg terkemuka di alam maya.
kalaulah benar ak ini seorang yg pengkhianat di hari kemudian,
xperlu diingatkan padaku hari demi ari ttg itu,
jika tidak,mmg xperlu bagiku utk memulakan sebuah sulaman kehidupan pada hari ini..

Gemar membisu tidak bermakna ianya toyol,
xbermakna ia pencuri dlm diam,
xbermakna setiap benda terselit muslihat demi muslihat.
bila sume itu kembali ditempek ke muka, apa lg yg wajar dihamparkan?
sedih dan keciwa sudah rimas menjadi teman,
bertukar2 pakaianku ttp tetap sama walau hnya di pandangn,
kalu mmg dh toyol, usah jd baek bila kupandang bila kau pandang.
eh toyol kau hijau tp kau telanjang..
perutmu buncit tp kau ber wang..

ak serabut lantas terjun ke telaga.
bertegang urat membantah tp graviti mencelah.
bersuara xdiendah, menjerit melolong dikata marah.
dipanggil xangkat ditekan2 xbalas,
diberi xpakai dihilangkn xkesah..
ssh benar hidop dlm badan yg bergerigi,
sekat pada leher tp jiwa pada jasad yg laen.

*ak serabutla,mna satu pon xphm...



Read On 0 komentalis

{} la kott..

8:35 AM
xpyhla kot...
xmaula kot..
xingin la kot..
xberminat la kott...
boringla kott...
nyampah la kott..
losser la kott..
xsuka la kott..
ada ap2 yg mrh lg la kottt...
apa yg ak ckp sume slh ka?kott..
dok diam jela kot...
n bnda2 negatif laen lg la kot..


*benci ny kalu setiap kali apa2 jd semua monolog2 ini terpacul lg..apa la ak nih,komannya.
kdg2 lg best dok sorg2,xsakit ati tgk org laen,xsakitkn ati org,xbebankn org laen nk kna phm n aware psl diri sndri.
apa gnanya ny pon kn kalu idop ngn org2 laen tp still rsa buat bnda sorg2..?
dh la,p melilau lg bestttt....
Read On 0 komentalis

{} tepian pandangan

12:07 PM



"Dan sebahagian dr manusia yg menyembah Allah hanya di tepi, maka apabila ditimpakn padanya suatu kebaikan, tenanglah/puaslah dy, maka apabila ditimpakn padanya suatu fitnah/bencana, berbolak baliklah mukanya (kembali kufur), rugilah (org2 sebegitu) di dunia
wa-L akhirat. Demikian itu adalah suatu kerugian yg nyata/jelas."
[Al-Hajj -11]


Peng peng pengg.....!!!!!!
best nya kn klau kna headshot cni...
Allahurobbi,lekehnya ak di pandangnMu ya Robb..
ak hnyalah hambaMu yg mnyembah di tepi andai ak bersifat spt yg Engkau describekn tuh..

owh,telupa nk bgtau mksud.
Menyembah hnya di tepi itu bermakna beribadah kpd Allah tnpa keyakinan yg penuh padaNya.
penuh ini merangkul segenap lapisan keyakinan,terutamanya keimanan terhadap segala sifat asma' Allah.
(errr...bg penulis,suatu ketika dahulu,sukar sgt utk difahami bla org ckp keimanan cni..hurmm,xbp jelas kot bg pengarang yg dhaif nih..)

Beriman dgn asma' Allah secara praktikalnya kta beriman dgn nama tersebut dan sifat yg terkandung padanya. Dy maha melihat, Maha berkuasa ke ats sesuatu, Maha mngetahui, Maha mentadbir.
ak wat slh bnyk nih ya Allah, sedangkan Engkau melihat segala2nya..
Engkau mampu mematikan aku tatkala ak leka drMu kerna kuasanya Engkau ke atsku tp Engkau masih kasih padaku, msih memberi peluang padaku utk bertaubat.

semuanya Dy berhak ke ats kta. Jadi apabila 'ditimpa' kejayaan atau nikmat, sabar dlu..
pikir lu kejap, timbang2kn dlu, adakah kta ini betol2 ditimpa kejayaan mahupon dikurniakn kejayaan. Secara peribadi, penulis selalu menginterpretasi segala kejayaan dan kemudahan yg diberikan dgn berfikir tiga empat kali...tkot2 yg ditimpa itu ada 'istidroj'.

"Aikkk...xkn mudah sgt dpt lulus cemerlang nih.xstadi pape pon,ap taktik Allah kali nih..adoii"

setiap kali mndapat kemudahan, si pengarang rungsing manalah tau ada kejutan laen yg akn Allah timpakan selepas itu dan itulah yg selalu terjadi dlm hidup penulis.

Suatu hari pengarang pulang dari uni dgn hati yg berbunga2 setelah mndapat keputusan yg sgt cemerlang, mndapat markah yg hampir penuh, cemerlang la didefinasikn tatkala usaha hnya secalit sambal udang dr hidangn si ibu.
Ingin segera pulang utk mengkhabar berita tersebut kpd org tersayang tiba2 berita buruk pula yg diterima penulis. Alahai...luluh hati sekejap.
....
.......
...........

Difikir2kn kembali, tenkiu ya Robb, Engkau sgt bijak utk mengawal emosiku..kegirangn yg diberi xperlu lama,ak hny perlu lebih berhusnozon dgnMu biarpon ap yg berlaku. ak diuji. ak xmahu menjadi hmbaMu yg hnya lekeh berada di tepi. ak bersabar berusaha dan bertawakal menghadapi masalah yg ditimpa.
selang beberapa hari, husnuzon penulis berbalas khabar. Kembali ceria kerna segala2nya spt yg dirancang. Alhamdulillah...

akhir kalam, xsemua yg dirancang kta terbaek utk kta, kerna ada yg lg awesome plan dan ketetapannya utk kta. Xsemua kejayaan itu suatu kurniaan,mgkin ia suatu timpaan.
Dan xsemua musibah itu juga timpaan,mgkin jua ia merupakan taktik yg diguna pakai Allah utk menceriakn lg kta di suatu masa yg ditentukan...


quote quran yg mudah utk dihafal.

"wa-makaru wa-makarollah, wa-llahu-khoir ul-maakirin.."

Dan kta merancang dan Allah jua merancang, dan Allah ialah sebaik2 perancang.

*wa = dan (pnggunaan secara umum)

p/s: penulis merasakn cara rumi yg ditules di ats sgt mudah dipelajari, umumnya dr segi translatasi huruf ke huruf dr bm-arabic dan arabic-bm tampak lg mudah. Tambahan, anak2 muda mampu menguasainya iAllah,tp yg plg penting, belajar dgn bhsa a3rab itu lg masyukkkkk menusuk ke dlm qolbu.






Read On 2 komentalis

{} mobile athan software

3:27 PM





A quick entry.

This little thingy is very useful. She keeps me awake about prayer time, gives me the idea which direction should i face to perform a solah. A very portable thing, installed in my phone. Now i think i should share this with everybody to spread out the pahala among muslims especially those who have no iphone, no wifii, no masjid next to your walking distance pair of legs, and no other access about solah notifications.

Anyhow, just download this software and follow the simple steps there. Once you click the download button, you are a couple of minutes before you can use this helpful software in your phone.




Steps:
1- Download Mobile Azan Basics
2- Enter your email and country
3- pick any server to download.
4- unzip the file (recommended to use winrar)
5- transfer to your phone using your phone software (nokia/sony pc suite etc)
6- install it in your phone
7- set your details (country, time settings etc)
8- bismillah, and you are good to go at this stage to use it.

*click here or on my tab above to download.

.
Read On 0 komentalis

{} Boneka sejarah

1:56 AM


VIEWER DISCRETION IS ADVISED

- entry utk org2 yg mahu membaca dan mencari kebenaran sj.


Salam blogging wat sumee...

Pernahkah kta terpikir akan dari mna dtgnya segala macam hikayat dan sejarah mahupon salasilah? mungkin org akn katakan itu sume merupakan kesinambungan penceritaan dr generasi ke generasi. Tidak dpt tidak, proses penceritaan dan pemahaman setiap individu yg mnyampaikn cerita itu berkemungkinan besar ada tokok tambah dan tolak nya. Laen badan, laen cara penyampaiannya. Kalu tidak, mengapa seorg lawyer mampu menampakkn seorg pesalah/pembunuh/penjenayah didapati tidak bersalah.

Laen plak ceritanya dgn jalan keberlangsungan al-Quran dan as-sunnah, yg memang terpelihara (al-quran) dan mempunyai ketelitian (as-sunnah) yg tggi. Mungkin semua sudah maklum dgn penurunan al-quran yg tiada syak lg akn kesahihan nya. Cumanya pada hadis dan perkara2 yg berkaitan ngn sirah Rasulullah yg agak sukar bg mnyatakn kesahihannya. Sabar dahulu,xperlu terburu2 nk jump to a conclusion. Sukar di sini bermaksud, kta yg mnyukarkn sendiri,kerna belum ckup lg ilmu kta berkaitan ilmu Hadis; lantaran kta xdpt membezakn taraf hadis tersebut sama ada sahih, dha3if mahupon maudu3.

Penulis tertarik dgn sebuah flash video yg menceritakn ttg perjalanan perkembangn manusia dr zaman awal merentasi peradaban manusia; paleolitik, mesolitik, neolitik, logam seterusnya zaman moden. Seterusnya membongkar pelipatan sejarah yg cuba dipahat dlm minda para umat dunia dewasa ini.

Itulah fakta2 yg telah dipelajari dan tertanam dlm benak otak kta sejak mengenali sejarah peradaban manusia dr zmn sekolah. Manusia pada mulanya tnggal di zmn batu, membuat evolusi demi evolusi lalu tiba ke zmn moden manusia. Namun setelah meningkat dewasa, penulis mendapati seseorg itu mampu mengubah sejarah, mengubah fakta, secara berdikit2... Kalu diperhatikan buku sejarah yg dibukukan kpd murid2 tika ini, pengarang menyedari kta ini spt diprogramkn utk menerima fakta2 tersebut tanpa ada ruang utk berfikir sejenak apakah rasional fakta itu, sejauh mna kebenaran fakta tersebut dan siapakah yg sebenarnya di pihak yg benar?

1. Sejarah perkembangan tanah melayu contohnya, seolah2 menampakkn para pejuang tanah melayu itu seakan2 seorg pengganas yg memberontak utk mempertahankn tanah air sendiri. Mungkin dr satu perspektif, umum ada yg berpendapat bahawa penjajah2 ini membawa kebaikan sebenarnya kpd tanah melayu; memajukn sistem pemerintahan, membawa pembangunan etc. Tanpa penjajah, sudah brg pasti kta masih dibelengu dgn taraf hidup yg rendah dan kurang memuaskn.Tp dr perspektif yg laen, ada jua yg berpendapat mengapa perlu dtgnya penjajah ke tnh air kta? tidak bolehkah kta maju tanpa penjajah? majukah mereka?siapakah penjajah itu sebelum mereka itu pernah ditawan oleh batalion2 Islam suatu ketika dahulu? Penulis merasakan, jika tanah melayu ini terus diselenggara oleh empayar Islam, tidak mustahil kita akan lg maju jika empayar itu tidak tumpas pada musuh.

Empayar Islam tidak kurang hebatnya, pernah dan mampu menguasai 2/3 daratan muka bumi.
Tokoh2 ilmuan islam apetah lg, sehingga sgt digeruni oleh tentera musuh sehingga sanggup membakar semua buku2 catatan dan ilmu yg digedungkn di kota ilmu di Baghdad. Pengarang percaya, Empayar Islam dahulu mampu membuka jln yg lebih luas kepada tanah melayu utk maju. Tapi jika itu berlaku, maka dustalah kata2 Rasulullah, kerna baginda pernah menyatakn Islam pada zmnku mmpunyai 5 fasa, di mna ada jatuh dan bangunnya. (refer video yg diattach utk pencerapan yg lebih lanjut).

2 . Misalan kedua ialah, sejarah penamaan berhala2 pada zmn arab jahiliah; Uzza, Latta dan Manat. Umum sedia maklum ttg kewujudan patong2 berhala ini. Tp tahukah kta dr mana dtgnya semua ini?
Hampir semua berhala2 yg wujud ini merupakan nama2 bg org2 soleh/solehah pada zmn nabi2 terdahulu. Sbgai contohnya, Latta, Uzza dan Manat ini adalah perempuan2 soleh pada zmn nabi Ibrahim.

Ternyata, mereka adalah orang-orang sholih semasa hidupnya, namun setelah meninggal, orang-orang kemudian memuliakan kuburnya dan demikian seterusnya sampai pada puncaknya menjadikan kedudukan mereka setara dengan Allah Rabbuna Azza Wa Jalla dengan menjadikan mereka sebagai sesembahan tandingan.

Hal ini disebutkan dalam Kitab Tauhid Bab 21: Berlebih-Lebihan Terhadap Kubur Orang-Orang Soleh Menjadi Penyebab Dijadikannya Sesembahan Selain Allah, dan berikut nukilannya:

Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir, dengan sanadnya dari sufyan dari Mansur dari Mujahid, berkaitan dengan ayat: “Jelaskan kepadaku (wahai kaum musyrikin) tentang (berhala yang kamu anggap sebagai anak perempuan Allah) Al Latta dan Al Uzza” (QS. An Najm, 19)

Ia (Mujahid) berkata: "Al Latta adalah orang yang dahulunya tukang mengaduk tepung (dengan air atau minyak) untuk dihidangkan kepada jamaah haji. setelah meninggal, merekapun senantiasa mendatangi kuburnya."

Demikian pula penafsiran Ibnu Abbas r.a. sebagaimana yang dituturkan oleh Ibnul Jauza': " Dia itu pada mulanya adalah tukang mengaduk tepung untuk para jamaah haji."

Ini sama dengan asal muasal kesyirikan yakni penyembahan terhadap patung orang-orang sholih yang hidup pada jaman Nabi Nuh alaihissalam:

َقَالُوا لاَ تَذَرُنَّ ءَالِهَتَكُمْ وَلاَ تَذَرُنَّ وَدًّا وَلاَ سُوَاعًا وَلاَ يَغُوثَ وَيَعُوقَ وَنَسْرًا. ﴿نوح: ٢۳﴾

Dan mereka berkata: "Janganlah sekali-kali kalian meninggalkan (penyembahan) tuhan-tuhan kalian, dan janganlah pula kalian meninggalkan (penyembahan) Wadd, dan janganlah pula Suwa', Yaghuts, Ya'uq dan Nashr." (Nuh: 23)

Di dalam Shahih Bukhari dari Ibnu Abbas radhiyallahu 'anhu, beliau berkata tentang firman Allah Subhanahu wa Ta'ala tersebut:

"Mereka adalah orang-orang shalih di kalangan kaum Nabi Nuh, lalu ketika mereka wafat syaithan mewahyukan kepada mereka (kaum Nabi Nuh) agar meletakkan patung-patung mereka (orang-orang shalih tersebut) pada majlis-majlis tempat yang biasa mereka duduk dan memberikan nama patung-patung tersebut dengan nama-nama mereka, maka mereka pun melaksanakannya, namun pada saat itu belum disembah.

Setelah mereka (generasi pertama tersebut) habis, dan telah terhapus ilmu-ilmu, barulah patung-patung itu disembah." (lihat Kitab Fathu al-Majid bab "Ma ja`a Anna Sababa Kufri Bani Adama wa Tarkihim Dienahum Huwal Ghuluw fis Shalihin")

[1]:
http://thetrueideas.multiply.com/journal/item/210

Nah, inilah point yg cuba disampaikn. Sejarah yg cuba dibuat itu mungkin tidak dpt diterima akal oleh org2 yg sezaman, namun pabila sensetiviti dan awareness manusia sudah pudar, ia pasti terpahat sebagai sebuah sejarah dan fahaman. Contoh kedua di atas menunjukkn bukti bahawa org2 tertentu tidak mustahil dijadikan sesuatu yg pelik, ajaib dan tidak masuk akal (dijadikan sembahan) pada masa akn datang.

Kronologi yg mudah:
Ada sesetengah pihak yg mendakwa kta tidak boleh menggantung potret2 di dlm rumah. Mengapa? Ia sekadar hiasan dan penyeri rumah, mengapa tidak dibenarkn?
Logiknya bg kta yg hidup sezaman dgn potret itu mungkin tidak nmpak apa kesannya. Misalannya org yg dipotretkn itu merupakn org hebat, org a3lim atau sebagainya. Potret itu terus disimpan ke generasi anak2nya, disampaikn cerita ttg kehebatan dan kea'liman insan potret tersebut. Anak2 mengangguk paham, lalu diceritakn pula kepada cucu2, berkesinambungan kepada cicit2, niut piut...Spt yg dikatakan, setiap org pembawaan dan penerimaan ttg sesuatu fakta itu mungkin berlainan. Mungkin ada cucu cicit yg menokok tambah atau extremely exagerate ttg perihal insan potret tersebut. Pada mulanya hanya hormati dy sebagai org a'lim/hebat, generasi seterusnya pabila melintas di depan potret itu, perlulah dibongkokkan badan, next bg cenderahati, next lg meminta pandangn dan idea dr nya (kononnya dy mampu memberikan solution, tatkala solution yg direka kita sendri itu berkesan, kta pon mngucapkn, "tenkiu2 atok/moyang/etc").
Inilah yg terjadi kepada Latta dan seangkatannya itu. Tidak terkecuali berhala2 yg disembah oleh org2 Ba Wau Dal Ya.

Sejauh mna kta ptot mempercayai sejarah? bolehkah sesuatu sejarah itu berubah dan ditukar?
Misalannya,buku PQS (pendidikan al-Quran dan As-Sunnah) yg dibukukan oleh kementerian pendidikan nalaysia sendiri pon tersalah fakta. Seingat penulis, tajuk yg dipelajari pada ketika itu ialah topik yg berkaitan dgn kelebihan masjid2 yg dimuliakn dlm Islam; baitul haram,masjid nabawi dan masjidil aqsa. Nak dijadikan cerita, gambar yg ditunjukkan dlm buku tersebut ingin merujuk kepada masjidil aqsa, akan tetapi, gmbr yg dilabel itu merupakn gmbar Dome of the Rock. Lihat sja bgaimana sejarah mampu berubah. Pada mulanya, kebanyakan shbt2 pengarang sudah menganggap itu adalah masjidil aqsa, tp setelah penjelasan diberikan barulah kebenaran terbongkar bahawa propaganda yahudi utk mengaburi mata dunia dgn mengatakan 'itu' adalah masjidil aqsa akhirnya berjaya.

[sila refer wikipedia (klik cnii), mcm mna fakta diubah dlm bab Religious Significance]

Figure 1: Location Masjidil Aqsa(1) and Dome of the Rock(2)
(2 - bangunan yg dibina Yahudi -tmpt batu terapung yg mengikut nabi ketika isra' mi3raj)
.

Kronologinya mudah, suatu agensi atau pihak yg terbabit mngubah sesuatu sejarah. Mungkin kta katakan, itu tidak akn mampu dilakukan. Tp dari generasi ke generasi, kesedaran dan sensetiviti org sudah makin pudar. Mungkin pada awal pelabelan Dome of the Rock itu sebagai Masjidil Aqsa ditentang habis2san oleh org Islam. Namun apabila org mulai senyap, fakta itu terus berkesinambung dr zaman berzaman. Mungkin ada lg yg msih segar ttg penipuan yg terjadi, namun seiring masa berganjak sedikit demi sedikit org rmai mula kabur dgn fakta yg palsu itu spt misalan mengenai buku teks di ats. Apatah lg apabila pihak kerajaan sendiri yg agk kurang teliti dlm bab2 sebegini turut terpedaya, lantas sudah tentu rakyat lg mempercayai sumber yg disampaikn. Pihak yg terbabit juga mampu mencipta watak2 dan event dlm menampakkn diri sesuatu pihak sebagai hero dlm dalang2 yg dilihat di dunia.

Figure 2: Location yg lebih jelas

Nape nk kna wat Dome of the Rock tuh?

= so that org dh xdpt bezakn which one is Masjidil Aqsa
=sbb senang nk dirobohkn masjidil aqsa nnt.
>nk robohkn?watpaaaa...?????
-[haikal sulaiman]- refer lam video nnt

hurmmm....
Siapakah mereka?
apakah modus operandi mereka?
dari mna datangnya idea sume pakatan2 ini?
apakah yg mendorong usaha org2 sebegini?
mahu melihat/mengetahui/memahami perjalanan penciptaan lipatan sejarah ini?
mungkin kekaburan yg menyeliputi benak minda kta selama ini akan terjawab seketika nnt dgn penjelasan dr video yg diattach. Utk rujukan masa akn dtg, penulis ada meletakkn link utk muat turun video tersebut di "maiGeta's tab"



*ini sekadar pandangn dan buah fikiran pengarang. Pembaca bebas menerima atau menolak, tidak terikat dgn mana2 fahaman. Setiap kata2 penulis ada kelebihan dan kekurangn, apa yg baek itu, diguna pakai..apa yg buruk boleh sja disalah sangkalkn, namun dtgknlah hujah yg lebih jelas utk dikongsi dlm suasana kasih syg demi mendekatkn diri kepada Sang Pencipta. Kata2 pengarang mungkin boleh ditolak,tp ingtlah jgn sama sekali menolak kta2 Allah dan Rasulnya.. wallahua3lam..

video : Dunia Akhir Zaman Download

credit kpd : brofat blogspot (trimas bro, video anda excellent, mantop dan mudah difollow up)

.
Read On 5 komentalis

{} facebook bermuka2 buku

6:15 AM

Br2 nih,kecoh beribu2 org gave up depa ny acc fb. *xdak la br sgt...bln 5 dlu kot*
depa ni dok bising la,ckp fb lani xdk dh privacy n what not.
ohoooo,ak nuleh ni,bkn nk ckp ak support Mark Zuckerberg or what, juz plik la npe la rmai2 nk kna wat petisyen nk boikot fb. Alasan yg digunakn mereka2 ini adalah ats kerana kurangnya privacy dlm fb wat msa kini.

Aloyaii...alasan bdk2 guh la.
fb ni bkn tmpt yg provide high rank of privacy,
nma pon bnda free,kalu nk top security ny,byaq r..

yes,ak sedar ad rmai org yg wat group pelik2,group yg hina Nabi s.a.w, mnyentuh hal2 politik msia, jadikan fb sbgai taman tema utk mencemuh dan menghina agama laen etc.
ramai yg print screen,kecoh2 suh cr sapa yg dok kutuk2 tu la ape la..pstu tag org rmai2..
yes,indeed,fb lani dh jd suatu mcm tmpat org wat crime lak,mcm suatu city yg br. Virtual city yg mampu berikan sebuah kekayaan (jual abaya,jual quran pocket,promote diri dr video suka2 yg eventually he/she become an artist), tp lam msa yg sma gk, ada gk org yg tidak terlepas dr tersadai saki baki hidupnya tggal di bilik gelap yg berjaring besi bercelana singkat.

Bab2 dok kutuk pa sume tuh, 110% ak xsetuju, plus benci. tp ap leh wat, org2 yg wat bnda tu sume mmg bersalah, dan ak bkn xmo mnyatakan rsa kebencian kt depa sume tuh. Tp juz ats rasionaliti dan sensetiviti, npe nk kna wat group br yg oppose group yg dok kutuk2 td tuh, pstu become fan rmai2...mula2 jd fan jela,den ada wall topic best, mula la nk tnjuk terer + tnjuk dy kuat leh bunuh + leh wat mcm2 lg. Tak gk terlepas ter+mencarut sikit, xdela bnyk sgt, 1 page ja.
haihhh...xka rugi cmtu, dr niat asl nk nyatakn hasrat bnci kt org yg dok kutuk2 tu, free2 ja dpt dosa kering..

Senang citar, fb ni mcm pisau la.. kalu pndai guna n kena gayanya, baekla kesannya.
pisau kalu gna utk ptong2 sayur, wat sup tulang or ikan salamon ka, maka sedap la gk jdnya n knyang perut, tu part yg best.
kalu dok p tikam perut org, terburai-barai la isi perut, maka sakit la perut itu, plus sakit ati gk sbb kna tikam.

Pndai2 la gna, ak pon gna bkn sbb pa sgt.. nk keep in touch ngn family n mmber2 ja.
And leh gk la share2 info ngn org laen,tu yg plg penting.
Anywy,aritu ada org terhilangkan (ada ka org wat cmtu) dy ny blackberry kt area umh ak...!!!
kalu ikut nafsu ak,mau ja nk amek bb tuh n wat dunno. Tp ats dasar org islam, ak try la nk bg blik kt owner nya. Cr pny cr cara nk bg blik, xjmpk...ak try la nk bkk bb tu,tp keypad lock lak..
Naseb bek la dy letak nma dy n phone number kt wallpaper dy.
Sayugia, ak pon search la nma dy kt fb, n jumpakkk...!!!!!!!!!!!!!!!!!
smbg2 sket, ngurat2 sket, pstu ktorg pon jmpak laa..dy mai umh ak n pick up bb tuh.

*i can't imagine how close i am to own a bb on that time.

Utk sape2 yg dh boikot tuh, xyhla nk kecoh2 g. Anyway,ak br tau. Kalu kta dh delete acc pon, xsmstinya info2 n gmbr2 pa sume are deleted by fb. So, what the use pon kalu delete?
tu la,ak dh ckp,jgn caya sgt fb fs pa sume nih. 2ndly so, jgnla ltk sume info n details psl diri sndiri.
Pandai2 la fake n tipu sket.

*nk kna ltk gk r nma ak n phone # kt wallpaper cmtu.
mna la tau kot2 org yg jmpk brg2 ak, dy leh search kt internet.
ni format ak.


Facebook: Maigeta SaQkuseini
phone #: number sapet,
(sng sket kalu ilang,xkn nk ltk # ak lak kn,cna dy nk call nnt,phone tgh ilang kot)

Read On 0 komentalis

{} seminggu.exp(10)

10:09 AM

"xpa,wat la bnda laen dlu smntara tuh.."

"alaaa,nnt depa mai la tuh.."

"xpa,lg 10 mnit..."...."errrr...30 mnit lg kut"...."sejam"..."sehari"

seminggu.exp(10).

ouwwwwhhhhh....what a drag....
myb mudah bg org laen nk ketepikan pikiran on sumtin while multitasking but gotcha,ak bkn spesis yg hebat cmtu...ngoekkk..~

npe ak xdpt berperilaku spt normal bla menunggu?
sbb ak otak yg xberkembang,focus kt satu bnda jer....crap,that's my weakness..
bnda dh lama ak tried my best nk cuba berubah,tp now ak dh mls dh nk try,sbb mmg xbley ubh pon....
so,ak msih dlm keadaan cni...sob3...
kalu sejam ak tggu,sejam la ak xwat pape...
kalu sehari ak tggu,ak akn tggu je sehari without doing anything...

owh,but muka ak sgt spesyel...ak ditakdirkn mempunyai sebutir wajah yg sgt cool even kt mna ak nyorok or kna sumbat...steady berkelakuan di sna sni,padehal lam bdn ak,betapa nervous n serabai sorg pon xkn leh define...

den,kalu dh lma sgt ak tggu,ak akn spoilkn keadaan...cm sakit perut ttba msa tgh tggu,ada org kol,kna g amek brg kt mna2,ada rombongn meminang mai sngggah etc...
sume mcm tsunami,mai serentak,sekaligus...
ak jd cm..owh crap...ak dh janji td nk tggu at this location,at specific tyme..
shud i juz leave without telling them?
shud i wait for them some more time?
shud i put my trust dorg akn dtg without losing any of my hope?

owh...tetttttt....slh...ak akn tergoda ngn the abrupt thing yg come over after that . . . .
ya ya ya yaa....ultimately,ak yg akn seem to be late after all..
i'm a loser kn?
hohoooo....kejam x ak leave cmtu ja without any notice?
owh,lupe lak..cm munafik lak bla blah cmtu jer kn?
ya yaa yaa yaaaa....ak yg akn kna mrh,kna blame bla3 lps tuh...

tp,kalu ak lg kejam,bek ak xyh pegi lgsung any appointment or promise yg ak wat tuh..
wat dunno pon ok gk...
org yg lmbt,den claim ak yg lmbt,den mrh ak lak...?
owh,dorg ni,sgt mulia...xle nk silap sket bla ak nk berkata2 nk explain pape...nnt ak gak yg akn nmpk cm bersalah..ya yaaa yaaaa yaaaaa..put the blame on me..
at least,kalu nk meluat,mrh or wat pape pon kt ak,gtau la ap situasi nya...
ni x,ngn ego nya mai2 wat muka xbersalah,cm nuting happen,ludah sket kiri kanan control macho...
perggghhh,style la lu...wa tabik spring earthquake la sma lu...

sapa yg kejam actuli nih?
org yg lmbt tu ker ak?
dh lmbt tuh,roger2 la ur current status,at least gimme a break nk wat pape..or make a new appointment..extend the time ka ape2 ka..
ni dok bjet ak jd tunggui kayu dok tnggu lak...
owh,org yg tggu tu la sweet kn?
snggup tggu biarpon hujan dan badai dtg mnyimbah2..
snggup tggu semata2 nk jmpak org yg ditunggu tuh...

tetttttt....slh,bg ak,dorg tuh selfish..even dorg tau dorg tu selfish,tp still nutin will happen.
pentingkn diri sndri tu xpe bg ak,yaaa....ur priority 1st..
but serlahkn priority org yg dok tggu tu sma even he/she might be the last priority in ur list..
dun wat dunno,ctrl+A ,shift+delete ja...that's not how a human being suppose to communicate.

pepatah arab pnh sebut,

"what comes around,goes around.."

myb sbb ak pnh wat cni kut dlu,xpela...balasan utk ak...
so,no more promise on my word, at least bla ak break my promise, i dun really have to care about it. i never say i will do it pon....
lg jijik kut org yg ckp manis2,promise mcm2,tp sepatah haram pown xbtol....
ckp this is my last time i late,i promise sir....den late lg..
i promise u,bla i bli guitar br, u r the 1st person on the earth yg akn dgr my songg...padehal,xpown...
owh,telupa....pak arab lg la...make an oath with the name of Allah,den break the oath..
lg loser dr ak...booooo....

watever la org nk ckp per kt ak,penakut,xreti nk promise,loser,or pape jela..
i will stick to my prinsip,i'll never promise anything yg xpasti...
i'll try to do something real damn hard,but never promising...
sbb pe ak xmo?
sbb ak xmo jd org munafik...
they break their promise.
sejahat2 ak pown,ape pon ak wat kt muka bumi nih,ak xmo la tegolong lam golongn tuh..
lg bwh neraka dorg dr org kapir...
coz promise smcm itu juz gives other people a hope,a hope yg might be a fake hope.. a fake hope yg akn wat org laen meluat,n meluat, n meluat lg....each tyme u try to promise again..
Read On 2 komentalis

{} palemu

8:14 PM


Sipi-sipi manik2 itu menitik di ats kelambu hujan..

mentibang xperlu gusar,xperlu dambakan sebuah keajaiban.
keajaiban ialah sebuah keajaiban yg ajaib..
ajaib itu seolah2 secebis material yg ghaib,
kau pegang terlepas,
kau lihat tak berbalas,
kau melaung tak bersahut..

rona2 hidup membuat mentibang mencari kembali ujung dan pangkal hidup.
tersalah simpang mungkin.
tersalah impian agaknya.
yg penting,mentibang menggulung diri di ats tikar nan biru,
melengu membatu tanpa arah tuju..
matanya merah..
nadinya tercungap2,kulitnya minyak berbekas xbermaya...

melihat ke 12,ada sesuatu di kepala.
berhenti ke 9,ada dia.
1,3,6...semuanya ada.sesuatu.sebuah.seukir senyuman.situ,sini..
ak nmpak itu ak nmpak ini..
ak dengar itu ak dgr ini.
ahh..
juling telingaku,buta mataku,pekak mataku...

kalender itu sudah berbekas ditanda,
1,2,3...ckup sekadar beberapa ketika.
elok sudah terlakar,habis pula diconteng dibakar..
giliran siapakah,mnakah ia kapan tiba?
bakar yg itu,bkar si dia..
campak yg itu,genggam baranya..

ah,sume itu dusta..ke.pa.la
zZzZZZZZzzzZZZ......



Read On 2 komentalis

{} dush2

3:23 AM



Kalung pagi bercahaya di sisi,
bingit mata kubangun kuberlari,
terbangku angkuh berdiri sendiri,
bkn mengeluh tidor pon xsudi...

ah sudah ak xmengerti,
jejak langkahku kaku terpijak bnyangan sndri,
alahai sakit adus bergerigi,
xpa kejap ja ni yg pnting cr dlu redha ilahi..

delapan hari seminggu kutunggu,
duaan puluhan delima detik jam kutatap wjhmu,
xperlu kutunggu kuharap kuseru,
kernaku tau ada yg mnyimpanku..

kempis hatiku kutiup dan tiup,
xpernah kembang mengecil ada la kut,
errr....sng nk ckp ia layu dan mengucup,
sedar xkesudah ia dh meletup,
owh bukan, stigma dh matang tnggu masa nk .....

yihaaaaa...smbung la sendriiiiiii....

*stigma dh matang, upenya nk jd bunga kut...bunga yg cantek warnanya, penyeri belantara liar nan kehijauann dan damai....~







Read On 0 komentalis

{} superfast download

7:45 AM
Salam blogging wat sume....

smlm ak tercari2 lagu2 yg enak buat santapan halwa telingaku yg udah lma berkarat dgn genre2 rock kapak dan cangkul...hasyummm~

so,terjumpak la jgk website yg agak best lantas terdownloadlah aku akn ia...
ini sekadar perkongsian bersama:

How to download any video media or music file easily?

-ni dy,introducing satu software br,nma dy FreeMusicZilla..(FMZ)~

ak gna bndalah ni,agk lama gk laa...kalu korg nk dunlod kt website mna pon bley,
kt utube,onli9 muvie,narutofreak ka ape ka,sume bley la..
kt fb or website2 laen,ak xsure,korg try la sndrik yerr...den kalu rajen,gtau kt ak apa result nya yer...

How to use it?
-download n install bndalah nih..(ak pon xsure kna install or x,rasanya leh gna terus lps dunlod)
-run progrm nih.
-bkk ja mna2 website yg korg nk...ex: utube,any video or lagu
-tggu dy buffer.
-tgk kt FMZ korg,nnt ada nma pelik nth pape,ada small box kt sblh nma file tuh.
-check kt box tuh
-den click download.

sonang bukan?...

Nape ak suka FMZ?
-sbb dy senang,n super fast bla nk dunlod.abes ja buffer,teruih abeh dunlod.
equation nya = lg laju ntenet korg,lg laju la dy dunlod (sbb buffering process lg cpt)
-xkira msa,xkira kt mna,file bley didunlod ngn super easy..tp ingt,utk file yg bley buffer2 ja tau,
jgn la plak dok p try kt pdf file or microsoft word,mmg nk kna geletek la korg...

Awt ak xbp suka FMZ?
-lecey,kna rename nma file...
-sume file in FLV format,so kalu nk save lam hp ka ipod ka,kna convert lu format dy.
*ubah la siap2 nma file yg korg dunlod tuh,kalu x,serabut nnt nk retrack sume file satu2...


*ak dh add tab kt ats,so in future leh refer kt tab ak*

*check = bhsa kg ak,dy pnggil 'tanda right'.. = check that small box --> tanda right kt lam box kemetot tuh..


wokey,selamat ber3amall....!!!!



Read On 0 komentalis

{} Ajibun

8:53 AM

Ada member ak bg,ak xyh pkai kut...sbb dh sttle..heee~
surat pa nth dy kta,surat utk mntk permission kt parents kut..
anyway,sja ja nk share kt sume...

credit to Pae..
*blajaq leklok,nnt ajaq ak peranchis,nk gk merasa p France,heee..*

*************************************************************************************





Friday at 1:47pm


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…

Apa khabar dengan keluarga di Labuan? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Ajib pun tak berapa jelas mengapa ajib nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar ajib tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, ajib selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang ajib tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, ajib sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila ajib cakap macam nie. Ajib bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. Ajib nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, ajib akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, ajib rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

Ajib bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi ajib nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)

Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti ajib, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibubapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, ajib takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi ajib green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia. Ajib lebih suka calon tu ajib yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk ajib.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak ajib akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada isteri yang ajib nikahi nanti. Seperti yang ajib katakan awal-awal tadi, ajib nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. Dalam tempoh ajib belajar, dan kemungkinan juga perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka ajib akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu. Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau ajib telefon dia, ajib dapat pahala, ajib rindu kat dia, ajib dapat pahala, ajib bagi hadiah kat dia, ajib dapat pahala malahan kalau ajib keluar berdua-duaan dengannya adalah halal. Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’. Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, ajib nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan ajib masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka ana akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib ajib bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk menerima RM 50 sebulan, maka ajib akan bagi dia sesuai dengan kehendaknya. Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga). Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum ajib nak nikah, ajib akan jelaskan hal ini kepada bakal isteri ajib. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak ajib tangguh dulu. Apa-apa pun, ajib tegaskan sekali lagi, ajib nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.

Ajib tengok semua abang ajib nikah awal dalam umur 22 tahun. Ajib cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu ajib tua nanti, ajib tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak ajib nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). Ajib juga harap, anak-anak ajib nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. Ajib tak nak ajib akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

Ajib sebenarnya dah buat satu risalah mengenai nikah ni tahun lepas dan ajib dah pos ke rumah pada tahun lepas juga. Tapi sampai kat Usu Mol, sebab ajib tak tulis nama mak dan ayah. InsyaALLAH dalam risalah tu ajib ada terangkan tentang konsep perkahwinan di dalam Islam.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. Ajib nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi ajib, kalau ajib membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab ajib pun seorang lelaki yang akhirnya akan bernikah jua. Mungkin saja ajib membicarakan hal nikah ni ketika mana ajib baru berusia 20 tahun (dalam tahun Islam, ajib dah 21 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat ajib ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Ajib tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang ajib katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jgn bagitau abg jul dan abg didi, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan ajib ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, ajib akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti.

Akhirul kalam, doakan ajib di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di Labuan.


Puteramu,
Ajib

Read On 6 komentalis

{} cucu Bilal

8:38 AM


Baeekkkk....
ritu,ak ada post a website about Quran explorer kn?
so,rini,nk promote lak azan software lam lappy..

most people yg ak pasan la,gna azan software provided by islamicreminder.com.
generally speaking,ak xbp gna sgt yg nih,bkn xbp gna,mmg xgna pown kt lappy ak,sbb prefer bnde laen..hueehhh...

azan reminder yg ak nk promote kali ni, is a desktop gadget,so sape2 yg gna Macbook tuh,sori la eh xdpt nk tolun..myb leh p tny ngn pakcik Apple mna nk cr gadget nih.

apa yg best gadget yg ak gna nih?

1- dy kemetot jer,sgt kiut bley diletak kt mne2 korg nk.

2- ada ramai muazzin yg available lam gadget nih. ak rsa dorg dh update sorg muazzin br,tp ak xsure,nnt korg check la eh.. *ak gna Jordan FM Hayat. suara dy lantang n lunak..pilihla mna yg korg suka. mekah n madinah ny pon ada jer.

3- ada org bca2 a short surah before and after waktu solat. korg leh gk set bile dorg akn baca surah tuh, like 15 minutes before and/or after waktu solat ker,or bile2 la yg korg nk..
it's simply like a short notification la utk waktu solat tuh..

4- utk waktu subuh n asar, ada org bca al-mathurat after dua waktu solat tuh. xtau la syeikh mna yg bca,tp bley la kalu nk follow2 tuh. kalu xsure ap yg dorg bcakan tuh, bley la nk refer kt Almathurat yg ak post dlu tuh. *click kt tab ak kt ats tuh bg sapa2 yg blum tau.*

5- mcm beisa la,korg akn kna set location korg ktne,kalu ak,Ontario Canada.
*sape2 yg dok cni,kta gna -5 GMT pny timezone eh...

apa yg pnting skunx..??
bndalah nih free..!!!!
ak pantang sket ngn bnda2 free nih..
pantang tgk...huheee

click here to download from the website,
or navigate tru my tabs kt ats~

baek.
selamat bera3mal...!!~
Read On 2 komentalis

{} Quran Explorer

12:11 PM
salam mujahadah...

Here's now some cool stuffs. Kind of cool la i guess,coz i believe it was invented by a muslim group. A Quran explorer,it has the similar display with the well known mushaf just like the one that we used to read. Almost the same,and it has some different version of mushaf to be picked. So, just get used with the application detail and u r good to go to read the Quran explorer anywhere anytime.(but still,u need an internet connection,it may not be responded if that's not the case)

The interesting part is the way how u proceed to next page. Juz like reading a real book,u can drag the corner of the page and open to the next page. For make thing easier, u could juz use left and right button on ur keypad to go forward/back through all the Quran. Plus,it got some bookmark thing that u can put at any page u want it to be saved. I think that's enough for a brief overview about it, juz spend some time and play with it, i'm sure it's gonna be fun iAllah..!!~

selamat bera3mal...!!!~


or,navigate thru the tab above ( below my blog's header)



Read On 0 komentalis

{} wajhun jadidun

10:54 PM
Salamullohia3laikum...

huu,lma dh kut besepi-siur blog ak yg sebatang nih.aman sbntar tatabahasa n kosakata melayu wat waktu yg seketika tnpa kehavocan ak nih..
but,i've came back after dh lama bertahanut lam gua bwh tanah nih..
ok,sori la kalu theme blog ak yg br nih agak memeningkn,tp i rather say,yg dlu nya lg complicated kut.as time goes,i'll improve any lacking thing here and there.
so,get used la eh ngn bnda2 br dis tyme,ada pape nk tny silekan yer..

actuli,ada bnda br kt ats nih,ape nth org pnggil,"tabs" kut...skunx juz ada 2 ketoi ja.ak br test.
1- MirrorGame-game sesat mna nth yg ak jmpak,it's a 2-D game yg agak best,not bad la,kalu boring leh maen.
2- al-mathurat pdf version style. bley la kalu nk download yer kwn2..silekn,free ja...

nnt ak topup lg tabs yg usefull kt ats tuh...tp sori la,ak tatau cna nk wat bg link tuh open in new tab automatically,so kna la wat manually--->hold CTRL and click kt tab ats tuh ><
*sapa2 tau,gtau la eh,share2 la sket,heee...

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

*owh,kucing ak dok pnggil2 kt luaq,dok meow2 smbil ketok pntu,td nk kluaq sgt,pdn muka msti sejuk tuh..wat dunno sat kt dy..*

ermmm,regarding al-mathurat tuh,xmola ak nk elaborate bnyk2 khasiat n hukum hakam utk amalkn it. sapa nk wat,wat la,sapa xmo,xdipaksa...
tp,bg ak la,personally,as a student yg dok kt negara kapir nih,better ak bca,kalu xwat pg AND ptg pon, at least ak akn try gk sebok2kn dri yg jahil nih wat either pg OR ptg,sekali pon jd la..
nk bca quran,kdg2 bak kta org kg ak, "baloq liat" laa wooo...
dh lama senanya ak tggai al-mathurat nih,bla dh rsa senget kpla nih,br la nk kmbali pd yg fitrah noh...haihh,manusia2...xpa,alhamdulillah seb bek smpat gk nk bertaubat,insap2...
ingt yer shbt2 sume,taubat --> "tau buat",lps tuh tobat la blik yer...ak tahu,ak sedar,dosa ak betimbun,org laen juga leh assume cmtuh towards ak,sbb mmg btol pown..
ok,jom tobat lg..!!!
*sile refer blik header description ak kt ats*

dh2,seyes2...
ermmm....sapa yg tatau n xpnh dgr,it got two ways nk bca.
1- al-mathurat sughro
2- al-mathurat kubro

*kalu ada yg dh tau tuh,juz assume bnda nih cm review jela eh,jgn kondem2 lak..tau korg hebat

senang citer,kalu bca the whole things,akn jd la al-mathurat kubro.. (kubro = besar-->mmbawa mksud berat sket utk dibca/bwk, dlm konteks nih)

anyhow,ada la sket cm "star mark" kt ayt2 lam pdf file yg korg akn download tuh ---> "*"
kalu yg ada sign tuh,in case bca yg tuh sja,means korg bca al-mathurat sughro la yer (sughro --> ringan/kecik/kemetot) sbb xpnjang n lama sgt nk abeskn..so,dok boring2 tggu nk blik umh/p skolah msa dok ats bas,bile2 ka,leh la bca,pendek sket kalu yg nih..dlu ak dh leh hapal yg sughro nih,tp dh lma tggai,so kna tonyoh sket memori ak nih nk ingt blik..huuu~

ak tepikir gk nk wat mp3 file utk al-mathurat nih..ermm,actuli,mmg becambah dh ada pon mp3 file utk download ny,tp agak mngantuk la bla ak dgr,sori la eh,honest sgt ak skunx nih...
doa2kn la ak ada kesempatan eh,biiznillah ak wat nnt..

~selamat bera3mal~


or kt tab petak ats kaler2 merah tuh..

*game tuh xyh bera3mal pon xpa,exception..

**********************************************************************
updated version:

al-mathurat tyme pg : PAGI
al-mathurat tyme ptg : PTG

credit to cik anony..~
(boh la nama lenkali,sng sket cik)

Read On 5 komentalis

{} back off

4:11 PM

.


i rather say aku dh penat this thing keep pop up again n again.
i rather say i wanna breath again,
serabai,
serabut,
hati kering...

i rather then,butakan telinga,bisukn mata n pekakkn lidah berbicara.
that's the real of me.



.
Read On 0 komentalis

{} termangu2..

8:36 PM
.



"Kalu xtau cerita yg btol,xyh dok maki2 org.."

[Fazry a.k.a Rempo al-Torontoni,somewhere,2010]

_____________________________________________________

terima kasih wat shbt yg disayangi,ats nasehat n tegoran yg diberi.
ombak2 nasehat itu msih lagi begelora biarpon ak sekadar duduk termangu2 di tepi kuala.
ok bro,ak nk cilok sat ayt hg tuh...

mls nk ckp bnyk,tp ak pon nk ckp cm 2 gk laa...
(sori rempo,ak nk cilok ayt hg,huuu,xdk kna ngena ngn hg ok..no offence)


Ni haa,pakcik kayoo oihhh....
kalu xtau ceghita sbnaq, kondisi n situasi,xyhla menambah2 lg depressi.
bkn cacian n jelekan2 tu yg kupinta, tp hamparkn resolusi.
barulah mmbantu individu nafsi2..

ermm,xyhla nk serabutkn pale otk ak n org2 laen tyme2 nih..
dhla tgh nk exam,bersikap bijak la sket,pandaaaiiii..
pressure mcm2 nih.
xyhla dok nk caci2,hina2,
nk menjelek2 pa sume. tyme2 ni la nk jd pown...
please laa....
org laen pon ada perasaan gk.
ak pon manusia biasa,bkn maksum.
ermmm...
kalu terkentut tyme majlis keramaian,xkn la bnda tuh yg nk diungkit n diingat smpai bila2?
dh tekentut,btl wudhuk,ak p amek yg br,tp xthn lama air basahan wudhuk tuh..
kalu hg dh sucikn diri pon, mulut org xkn le telangkup la aloyaii..
kalu ikut ati,nk ja kentut dpn2 muka. nk sgt,amekk..
wat cna pon,
org still akn ckp ak yg kntut td,yg tu yg akn diingt..confirmmm...smpai bila2...!!!
ermmm lg...
kalu ak tuang air,basuh2 pnggan pa sume,xdak lak org nk ingt. aloyaiii lg...
ermm ermmm ermmm...
btol la cm usrah smlm,manusia mmg akn lebih tertarek ngn bnda2 pelik.
owh,itulah bnda plg diminati,yg perlu diselongkari..
antara sahih bukhari n bku 1001 perkara ajaib,msti buku yg pelik2 tu yg org cari2..

dhla mgt oiwhh.....
buang karen ja kalu nk pkiaq psai bndalah nih.
hg yg nk berubah,bknnya org len consider pown kn.
kalu hg tepijak tahik aym,dh p bsuh dh pown org xkn nk pecaya sgt..
unless hg p letak kaki kt idong suh dy bau br dy caya kut..
kalu org xmo pecaya dh pon lantak p la.
Allah tau kondisi hg...
bkk la aib org,selamat berjaya kt akhirat yer...





Read On 1 komentalis

{} graciazz..!!!!!!!!!

5:01 PM



.
Detik itu,
waktu itu,
saat itu.....
hari nan indah yg kusangkakan, rupanya pemusnah mood yg tidak semena2.
ak tggu hari itu,ak bilang satu persatu,
dari saat sebermula bulan ini, menunggu aku akn sebuah ari yg istimewa biarpon hnya setahun sekali ia istimewa buatku.

ia berlalu spt ari bekerja yg laen,hari yg tiada beza dgn ari2 sblumnya.
biarpon tiada apa yg kupinta, namun tipula jika ak tidak berhajat padanya.
jujur ya kukata, ini adalah ulangtahunku yg plg tidak bermakna.
bkn sebuah mansion yg kupinta,tp ckuplah sekadar tnda penghargaan yg mmpu ku letak didpn kornea mata,agar dpt ak flashback kmbali picisan2 memori tikamana ak sudah meningkat dewasa.

namun ak pjuk jga diri,biarpon sanak sedara sndri pon tidak sedari akn itu sume,\
namun tetap kuukir snyuman2 plastik buat mereka insan bernama teman.
ombak kehidupan terus menari2.
yg dikejar xdpt,yg dikendong abes pecah terburai2.
ak pon msih tidak mngerti,mngapa detik ini juga sume ini terjadi.

aku kelu,
bisu,
terkunci mulutku,
terketap2 bibirku menahan bebola api yg tidak kutahu smpai bila sggup kutahan,
biarpon mudah sja bgku utk kulontarkan suara api itu berkiblatkn langit,
tp ak smpn,tidak tahu ke mana lg perlu ak bersuara..
mngapa saat ini,
owh,mengapa...
aduhaii..malangkoliknya nasib badan...
mgkin ini balasan padaku,kerna perilaku2 jijikku dulu.
tp ak msih lemah,
ak msih cuba utk kmbali ke pgkal jln.
tp ak msih belum ckup bersedia utk menerima angin ribut itu...
ak sedar kesalahanku,
tp common la,mngapa waktu ini yg dipilih..

hurmmm....
ak jatuh,
lemah,
tersungkur,
dipijak pula sang manusia yg gumbira melihat kesudahan yg xsemena2 ini.
longlai sungguh,
tiada lg dongakan bla ku berjalan,
bkn kerna kedengkelan kaki,
bkn kerna ak ini zuhud orgnya,
tp kerna ak xsggup lg mendongak.
.....
tiada lg list study utk final exam.
biarlah hancur lebur,sngguhpon kutahu 2 mnggu lg yg berbaki.
dendam ak xkn pernah pudar,
akn kutuntut jnji itu.
akn kutuntut insyaAllah mu.
akhir kalam,
terima kaseh,terima kaseh,ter ima ka sih....


*mujur ada juga penyedap mulut tika ari2 ku berduka,bla la lg agknya






Read On 4 komentalis

{} zaliMOON

7:40 PM

MasyaAllah...

ak zalim pada ilmu,
ak zalim pada dai'e..
hurmmm...seyesly,tidak pernah terlintas dlm benak mindaku utk stadi di oversea..
plg koman pon ak nk p middle east,tp nk wat cna rezki ak kt cni..

Last usrah td,at the end of usrah ada seciput dua diskusi regarding masa depan dan jatuh bangun nasib usrah2 di canada.
menarik,interesting n impressive.
itu pndangan peribadi ak dr prespektif kaca mata seorg kanak2 hingusan yg br bertatih2 belajar erti kehidupan.

Balik ke umh,ak mnjengah ke gedung2 layar maya,pitstop seketika di website2 usrah yg mekar berkembang umpama pokok2 maple yg subur slps winter.
tp,frankly speaking la...
ak mmg mls sgt nk bca any article or discussion of the usrah in English..
xtau la psai pa pakcik oii...
perhaps sbb ak org kg yg xbertamadun kut.
aiyyaaa...mmgla ak stadi blajaq pa sume ckp lam tandas pon lam english,
tp still,
ak xdpt nk adapt g bca2 article lam english..
mengkuk henyun guh laa..
dh msuk 2nd year dh kut...
hurmmm..bkn xreti baca.
tp bla bca,xdak feeling sgt cm bca article lam bm.
sbb tuh kalu ak bkk blog sapa2 lam bi,ak skip2 je paragraph,
xberminat utk meneliti setiap bait2 kalimah yg mungkin sdh brg pasti diolah dgn begitu puitis oleh sang pengarang.
lantas ak terus kepada baris conclusion..
"aikk..dh smpai tq,n wslm dh..??"

*sori,ak prefer bm..xtau psaipa..

nk diburukkn keadaan lg,bca tafsir quran lam english lg la...
xtgk pon tafsir tuh,bca ja arabic.
at least kalu lam bm even lam indoni pon,ak rsa terpanggil gk la nk bca..

p/s : haiihhhhhh,mgt2...
p/ss : ihdini ya rab..Engkau Tuhan yg mmbolak-balikkn hati,berilah padaku kebolehan utk mnghayati seni bahasa dan sastera dlm apa jua tuturan dunia.

.

Read On 4 komentalis

banGkaiii

9:52 PM



people changes..
n ak tatau npe kali nih kna cmnih..
it was so obvious.
nk stay away???
kalu ak ini smph,fine...
buangla...

ak pon dh mls dh nk tehegeh2~



.
Read On 11 komentalis

{} alif lam lam ha

8:06 AM

*entry ini hnya utk org2 yg bernafsu utk mmbca sja..akn ketapian, jgn bca dgn nafsu,bcalah dgn bismillah,moga2 mmpu meningkat iman sayugia mnjadi tranquiliti kpd pancaindera.


Isu ini mngkin dah basi.
Isu ini mngkin dh dikambus.
basi terkambus mnjadi sebuah sejarah.
ak rsa terpanggil utk melontarkan buah2 bicara berkenaan hal yg mggeletek jiwa2 msyarakat malaysia ini umumnya,buat muslim terutamanya.
Selepas sesi usrah yg lalu,ak terus terpinga2,mncari2 mngapa isu Kalimah Allah ini dibangkitkn di mahkamah minda msyarakat melayu. Apa2 pon, mari kta berlapang dada dlu,sebelum berderap ke lgkahan2 seterusnya.

Ak tidak berpihak terhadap mna2 pndapat,cuma ingin berpegang dan mncari hakikat kebenaran.
Konklusi dr usrah yg lalu mmperkatakan bhwa,xperlu la kta nk kecoh2 hal nih..isu sensetip,xperlu nk usik2. Xperlu nk menggeletek sarang tebuan jika tebuan itu tidak mngganggu. hidoplah ngn aman damai, tebuan juga nk cari mkn, nnt bley jgak senangkn ngn menyediakn madu2 yg enak utk dikongsi bersama.

Mmg benar,buat phk yg mngatakn kalimah Allah ini diguna oleh musyrikin2 quraisy dan generally used by most of all arabians di nun benua asia tengah. Ia tidak mnjadi kesalahan pon,
nk gna,gna jela..
mmg diakui,dlm Quran sndri apabila ditnya kepadamu whai Muhammad oleh musyrikin2 quraisy ttg siapa yg mnciptakan langit dan bumi nescaya dorg akn ckp, semestinya Allah. Bahkan selalu jer dorg ni bersumpah mnggunakn nama Allah. ok,ak rsa xperlu detail2 cter psai perjanjian2 aqabah pa sume,myb sume dh well known kot.

Yg ingin kusentuh is, mngapa isu ini perlu dicermati dan dihormati.
kta review kembali tali permulaan isu ini dgn nada yg sederhana sbgai seorg yg berfikrah waras.
Alsebenarnya,isu ini mula diperkatakn rentetan permulaan sebuah kisah dr penerbitan sebuah risalah dr sebuah gereja. "Allah itu Kasih" mnjadi title kpd sebuah cerita dlm risalah itu.
Ia mnceritakan ttg seorg gadis yg hanyut dlm lmbah maksiat, telah terlanjur berzina dgn insan yg bernama lelaki. dipendekkn cerita, dia ingin kembali ke pangkal jln, lalu mncari jln keluar bgaimana ingin padanya utk kembali mncari sinar cahaya kebenaran dan zat yg hakiki.
Terbaca dia akn risalah itu,lalu sperti suatu mcm cahaya hadir memimpin jln hidupnya kmbali.
"Allah itu kasih",maha pengampun,dan mngasihi hamba2nya. Dibanding2 akn dia akn Allah yg diimani dlm Islam, dan Allah yg tertulis dlm risalah itu.

Berbedakah antara keduanya??? d cni yg mnjadi isunya. kalaulah diikut akn Allah yg diimani oleh muslim sejagat, agk sukar bgnya utk melangsungkan hidup sbgai seorg bekas pnzina,kerna dlm islam itu sndri berzina itu merupakn antara dosa2 besar, tmbhan pula pada hematnya dlm islam itu sndri ada pelbagai mcm restrictions pada umatnya.. berbeda dgn agama yg satu lg,agak longgar, walaupon kedua2 agama itu adalah agama thamawi, namun sudah mnjadi fitrah manusia, yg mudah itu yg lebih digemari. Sedangkn dlm islam, restrictions yg dianggap sbgai obstacle dlm kelangsungan hidop itu sbnrnya manual guide kpd umatnya utk hidop dlm rahmat Allah, dan hakikatny, itulah tatacara hidup yg sebenar, kerna Dia pncipta kta, sudah brg pasti Dia tahu bgaimana mahu memaksimakn hidup kta dgn jln yg terbaek dgn menurunkn 'manual guide' (alQuran) dan TA (teacher assistant - Muhammad) yg membimbing umt islam yg mnjadi rahmat kpda sekalian alam.
*mngapa tiada lg rahmat kpda sekalian alam currently??
jwpnnya kerna kta umumnya tidak lg sepenuhnya beriman ngn alQuran n asSunnah.*




Lantas,tidak lg mustahil akn mncul dan bercambah gereja spt yg terpapar dlm figure berikut mekar di msia sedikit msa lg. Buat para insan yg well known about religion,mgkin dpt mmbezakn ttg Islam dan perbezaan agama2 laen. tp apa kata kita jika perkara ini terus merungsing di benak pemikiran spt si gadis yg mlg tuh?? xka konpius nnt.??

Tertarik ngn prbincangan usrah yg lps,satu pendekatan yg mudah, tp itulah realiti.
sbgai seorg manusia yg sememangnya manusia, perlukah kta menyediakn pelbagai mcm signboard dlm kehidupan kta?? sbgai contoh, rumah tmpat kta berteduh. Jln yg kosong di depan rumah kta,perlukah diletak papan tanda sebesar2 alam mngatakn 'no parking here'. mgkin papan tanda itu dipacak di tepi psu bunga,bgaimana plak kalu dtg si dungu mngatakan, "owh,dy pacak dkt pasu bunga,mksudnya xle parking di situ sja,kt depan ni sket bley kut.."
aiyaa,jgn la smpai kta jd mcm tuh yer...street-smart sgt..
atau contohnya lg,sebagai tetamu kta perlulah ada common sense dlm diri sndri;
msuk kerumah org,xperlulah di noticekn dgn pelbagai mcm restrictions,xle wat yg itu dan yg ini.
jika hidop ini dipenuhi dgn pelbagai signboard,xcantek la dunia.
inikan smpe ke bilik anak dara org pon mau diexplorenya..apa kono ni jang??
pendek kata,kalu nk gna kalimah Allah itu pon, pndai2lah gna. bley itu mmg buley,tp jgn melampaui batas, smpe mmpu mngelirukn segelintir pihak nnt.

tp kn,ak terpinga2 gak,mngapa d msia sja yg nk ditukarkn God kpd Allah??
mngapa tidak nasrani2 di tmpat laen??
ak di cni sekalipon xpnh lg dpt risalah atau kuliah onli9
dr paderi2 yg bersepah kt cni yg tertarek utk mnggunakn kalimah Allah,
mngapa hnya di msia?
adakah ia suatu propaganda atau saja nk tgk reaksi manusia??
dan kalimah Allah itu,bkn dlm bhsa melayu,ttp dlm arabic,
so it doesn't make sense wat org2 yg mmpertikaikn
kalimah Allah itu utk org melayu sja n watsoever,
Islam tidak mngira bngsa mahupon warna kulit,
biarlah keringting sekalipon bulu idong anda,jika anda beriman ngn Allah,
maka muslimlah anda..

Sebelum ak menyimpulkn kata, suka utk ak berkongsi pndgn dr Dato' Haron Din,
dlm syara' ini ada sebuah pendekatan atau method yg dipanggil 'sadduz zaroo-i3'.. -menyekat jln2 keburukan atau marabahaya- bermaksud jika ada possibilities kepada keburukn, ia perlu disekat dr awal,kata mudahnya, prevent is better than cure.
Jika diextendkn pemikiran,bgaimana plak nnt nasib yg bkal berlaku???
-jika kini dimnta budi bicara utk mnggunakn kalimah Allah,mcmna plak nnt jika gereja2 dihiasi ngn khat dan kalimah Allah. Cantekkah?? xkeliru kah manusia nnt..?? bkn setakat manusia, cicak2 dan binatang2 laen pon hairan nnt..
-ada plak kebarangkalian nnt,kalimah Allah di atas, palang salib di bawah
-mngkin plak kalimah Allah di dlm gereja,dhadapan, patung Jesus yg disalib dibwh kalimah itu.
-lebih teruk nnt, ada plak insan2 yg memakai rantai salib yg bertuliskn kalimah Allah,dgn pelbgai modification lg..
-lantas,pelbagai mcm lg kebarangkalian2 yg tidak terlintas di fikiran kta wat msa ini.

akhir kalam, hidupla kta dlm aman dan harmoni.
slogan 1 malaysia itu diomong2,mngapa sbgai rkyat msia tiada rsa sensetiviti dlm hal2 spt ini.
xperlu la nk merisikokn diri dgn pelbagai mcm persoalan yg mampu berakhir dgn kerengat tinta badan berwarna merah. Jgn,itu bkn cara kta,jgn mnzalimi phk laen. Kta berbudi org berbahasa, dh kta sama2 mmberi jgn la bg org laen plak terasa...
.







Read On 5 komentalis

{} purnama salju

4:54 AM
Owh purnama salju,

rmai sudah yg sebermula sebok mncari2 ank tunas pokok kehidupan masing2..
ak kerling ke situ,kerling ke sini,
nmpak sudah antara kalangan mereka berjubah mati,
berhijab kalbu mencari identiti,
cemburu pada mereka yg subur hatinya,
ketawa pada mereka yg meniup2 anak tunas itu,

Sang pujangga katakan padaku,
ak ini sudah jatuh ke dlm telaga,
terlalu dlm,
terlalu kelam,
tiada lg rsa malu pda kalian kerna slhnya ak memilih jln itu,
tp yg terbit dr diri yg kelam tika ini hnyalah rsa bersalah dan malu pada diri sndirik,
cuba mengawal namun ak tidak mmpu,
cuba utkku bertahan namun ak yakin tiada daya bgku lg..
rimbunan pokok di sebelah telaga itu terlindung di sebalik kegelapan telaga yg kusinggah.
tali si penarik balak yg aku jinjing selama ini kulempar ke pohon cemara itu,
ak cuba bergayut,memahut lalu pnjat ke dunia luar,
namun ia xsnggup dan gugup.
pohon cemara itu berkata padaku dahannya belum cukup kuat utkku bergayut,
apatah lg utk memahut..
owh sudah,apakah ak ini dungu seperti luncai yg berlagu bersama labu??
ataupon spt Jenin yg begayut memahut di pohon nan satu??





sekelam2 hidupku,ak korek telaga buruk itu,
dikorek ia mnjadi slh sebuah wadi di tgh2 kegersangan sahara.
dari air yg kering,ak dahagakan diriku semata2 utk mnyuburknmu,
mengukuhkn pasakmu,
menguatkn dahanmu,
agar tetap kau berdiri bla ak tarek dahanmu,
jgn kau tunas....
kau bkn lg tunas,
kau bkn lg benih,
kau kini pohon berdiameter 3 pemeluk.
mngapa ak tidak bertangga atau memanjat ke ats?
~kerna ak tidak mampu...
ya Allah,bantulah daku..

adakah sengaja bg pohon itu melihat ak didlm lembah telaga kehinaan?
owh kelam,
angin salju nyanyikn lagu padaku,
tidak ckup batang mungkin pohon itu,
ak berundur,
terduduk,
tersungkur,
tidak snggup utkku minum air perahan bumi yg kugali itu,
kerna ak gali bkn utkku,
bkn hakku..
bkn aku..
lantaran,
ak lemas dlm air telaga itu...


.

Read On 3 komentalis

{} delete

6:32 AM

ak rsa blog nih dh mcm sampah dh...
ngarut,den merapu.
xmcm dlu dh..
ak rsa,tiada lg identiti tersendiri..

ok,let's role the new one.
start the new chapter,
find the new publisher.
ak xmau delete.

Read On 2 komentalis

.

7:55 AM

Setiap air mata yg gugur itu punyai realiti masing2,
bkn basahan itu yg mahu kutatapi, bkn jua titisan2 embun yg mmbasahi gebu pipimu itu yg kucari, namun ak tertunggu2 realiti yg terselit antara celah2 curahan tempayan air mata kasihmu itu....


.
Read On 0 komentalis

{} language-peri

4:10 PM

Ops...

mngkin terlalu jujur pngakuan ak kali nih..
kalu smpn sorg2 pon xdak gna ak rsa..

~buat jht berpada2 buat jht jgn sekali,tp berkali2..

kalu kta dh berbaek2 ngn org,tp org cm wat xlyn,
or kununnya diri kta itu sndri plg benar dlm segala kebenaran,
watpa kta nk tehegeh2 lg kn..???

mula2,kta ikut lu flow org,
kalu dh over flow rate,
kta undur diri jela..
org ckp cna, duduk sama tnggi, bediri sma rendah..
xnk ckpkn xnk, xyh nk letak2 hijab yg transparent menghalangi division kornea mata insan2 yg memandang.
klu dh nma pon trnsparent, berbogel di sebelah pon ttp akn nmpak bogel. ia trnsparent, bkn legap.

akhir kalam, buang yg keroh amek yg jernih,
kalu yg keroh dh penat2 buang jauh2,
xyhla dok kocak2 lg keledak kt bwh...

.




Read On 2 komentalis

{} Gusa

9:07 PM


Dilanda kegusaran hati yg maha dasyat.
begitu rendah moral tika ini.
aku,bkn mudah mahu mngawal emosi,
tikamana dihentam bertalu2,seolah2 seluruh beban dihempap padaku.
sehabis mungkin ak mulakn secara berhikmah,
namun belas kasihan hnya dititip sekadar utk memaniskn bibir bicara..
biarlah d pndangan insan2 yg memandang,
ak dianggap sbgai seekor semut hitam yg bertenggek di batu yg gelap,
dalam kepekatan ak cuba berselindung,
malu dgn diri sndri..

ape pon,ak bkn seperti yg itu.
dia hitam,dy gelap,
biarpon tidak berselindung,
tp masih rmai yg gerun padanya..
ak semut hitam yg kerdil,
gedabak ia dariku tersangat,malah lebih,
bkn sekadar besar cuma,namun dy berganda dariku..
syariat Allah itu memimpin bkn dipimpin
owh yes..aku bkn dia.
bkn seekor kala jengking~


.
Read On 2 komentalis
/* FB COMMMENT KT CNI...STILL XTAU APPEAR KTNA */ /* FB COMMMENT KT CNI...STILL XTAU APPEAR KTNA */

[:] jerit jerut [:]

.



{:: man Ana ::}

My photo
-[maiGeta Al-Quleimi]-, {QodahunDarulPeace}
air perahan yg mnjadi neraca justifikasi Allah adalah sebuah keikhlasan.. bkn yg laen, bkn yg laen megat...

{-:: KeySasianz ::-}

{-:: merpati futeh ::-}

Flowers in my mind